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Question:  What is the difference between a Veterans Recruitment Appointment (VRA) and 
an appointment under the Veterans Employment Opportunities Act of 1998 (VEOA)?  Does 
one afford more entitlement than the other?  Must candidates under consideration for 
either be selected over others?   

The VRA is a special authority that permits agencies to appoint eligible veterans to positions at 
any grade level through General Schedule (GS) 11 or equivalent without having to announce the 
job or rate and rank applicant resumes.  The VRA candidate must meet the basic qualification 
requirements of the position to be filled, and after two years of satisfactory service, VRA 
appointees are converted to career or career-conditional appointments provided they satisfactorily 
complete all associated requirements.    

Those eligible for a VRA appointment include:   

 Disabled veterans; or  
 Veterans who served on active duty in the Armed Forces during a war, or in a campaign 

or expedition for which a campaign badge has been authorized; or  
 Veterans who, while serving on active duty in the Armed Forces, participated in a United 

States military operation for which an Armed Forces Service Medal was awarded*; or  
 Recently separated veterans (within the past 3 years). 
  

 In addition to meeting the criteria above, veterans must have been separated under honorable 
conditions (i.e., the individual must have received either an honorable or general discharge). 

Veterans’ preference applies in Veteran’s Recruitment Appointments; however, not all veterans 
who are eligible for VRAs are automatically eligible for Veterans’ preference [nor are all 
preference eligibles automatically entitled to a VRA**].    Accordingly, if there is more than one 
VRA candidate under consideration for the same job and one (or more) is a preference eligible, 
Veterans’ preference applies in making the appointment.  For example, if one applicant is VRA 
eligible on the basis of receiving an Armed Forces Service Medal (this medal does not confer 
veterans' preference eligibility) and the second applicant is VRA eligible on the basis of being a 
disabled veteran (which does confer veterans' preference eligibility), both individuals are VRA 
eligible but only one of them is eligible for Veterans' preference.  

The VRA authority also permits the selection of VRA candidates from referral lists.  In these 
instances, VRA candidates are referred according to preference category and the “rule of 3” 
applies.  In the case of internal referral lists (i.e. merit promotion), IF a VRA candidate is 
selected, selection must be made from the highest three eligibles on the referral; however, there is 
no requirement to select a VRA eligible.   On the other hand, IF selection is made from an 
external referral list, there is a requirement to select one of the highest three VRA eligibles.    



 

The Veterans’ Employment Opportunities Act (VEOA) of 1998 as amended by Section 511 of 
the Veterans’ Millennium Health Care Act (Pub. Law 106-117) of November 30, 1999, provides 
that Agencies allow preference eligibles or eligible veterans to apply for positions announced 
under merit promotion procedures when the Agency*** is recruiting from outside its own 
workforce.    

Veterans’ preference is not a factor in these appointments, and if selected, a VEOA candidate is 
automatically placed on a career or career conditional appointment [unlike VRA selectees who 
must successfully serve 2 years prior to being converted to a career/career-conditional 
appointment].  All employees appointed under the VEOA are subject to a probationary period and 
to the requirements of their agency's merit promotion plan. 

To be eligible for a VEOA appointment, an applicant must be a preference eligible OR veteran 
separated from the armed forces after 3**** or more years of continuous active           
service**** * performed under honorable conditions.  

With either group of appointment eligibles, the VRA or VEOA, at its discretion, 
Management may select or not select from these groups of candidates.  It is only when 
selection is made from among VRA candidates that preference is a factor and selection 
must occur as per Veterans preference rules.  Both appointments provide a potential 
springboard through which veterans may be selected for Federal employment. 

 Please contact your servicing HR Specialist with your questions.   

*Veterans claiming eligibility on the basis of service in a campaign or expedition for which a medal was awarded must 
be in receipt of the campaign badge or medal. 

**Not all 5-point preference eligible veterans may be entitled to a VRA appointment. For example, a veteran who 
served during the Vietnam era (i.e., for more than 180 consecutive days, after January 31, 1955, and before October 15, 
1976) but did not receive a service-connected disability or an Armed Forces Service medal or campaign or 
expeditionary medal would be entitled to 5 pt. veterans' preference. This veteran, however, would not be eligible for a 
VRA appointment under the above criteria. 

***"Agency," in this context, means the parent agency, i.e., Treasury, not the Internal Revenue Service and the 
Department of Defense, not Department of the Army.    

****Veterans who were released shortly before completing a 3-year tour are considered to be eligible.  

*****"Active service" defined in title 37, United States Code, means active duty in the uniformed services and includes 
full-time training duty, annual training duty, full-time National Guard duty, and attendance, while in the active service, 
at a school designated as a service school by law or by the Secretary of the military department concerned).  
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